EUs veikart for gradvis å lette COVID-19 tiltak

Norsk Bergindustri har mottatt informasjon fra vår europeiske samarbeidspartner på byggeråstoff, UEPG. EU-kommisjonen og EU-rådet har utarbeidet et europeisk veikart for å fase ut tiltakene på bakgrunn av coronavirusutbruddet.

Hvorfor et europeisk veikart?

For EU har det vært viktig å planlegge for fasen der medlemsstatene kan starte økonomiske og sosiale aktiviteter. Veikartet har til hensikt å gi en godt koordinert tilnærming i EU.

Tidligere iverksatte begrensninger, påvirker ikke bare folkehelsen, men også sterkt integrerte verdikjeder, slik som nasjonale og grenseoverskridende transportsystemer som er nødvendige for å muliggjøre fri bevegelse av mennesker, varer og tjenester. For eksempel ble enkelte byggevarer produsert i en EU-land ikke lenger levert til en annet og forårsaket forsinkelser eller nedleggelse av arbeidsplasser.

Målrettede tiltak i stedet for begrensninger for alle

EU sier at trygge alternativer bør erstatte eksisterende generelle forbud. Dette vil muliggjøre bedre målretting, samtidig som det letter en gradvis tilbakeføring av nødvendige økonomiske aktiviteter (f.eks. Intensivert og regelmessig rengjøring og desinfisering av transportknutepunkter og kjøretøy, butikker og arbeidsplasser, i stedet for helt å forby tjenester og tilbud for å beskytte arbeidere eller kunder).

Det legges opp til at oppstarten av den økonomiske aktiviteten gradvis fases inn. På den måten sikrer det at myndigheter og virksomheter i tilstrekkelig grad kan tilpasse seg økende aktiviteter på en sikker måte. Fokus nå er på mindre «truede» grupper og sektorer som er viktige for å lette økonomisk aktivitet (f.eks. transport). På arbeidsplassen bør uansett helse- og sikkerhetsregler pålagt av folkehelsemyndigheter overholdes.

EU-kommisjonen tar sikte på å opprette en varslingsfunksjon for å identifisere forstyrrelser i forsyninger og verdikjeder.

Du kan laste ned det europeiske veikartet  her  Merk at det er tilgjengelig på skandinavisk også.

Du finner mer lesestoff om vår europeiske samarbeidspartner her