TSM - Bærekraft i bergindustrien : - produktiv og motiverende samling i Larvik

9. og 10. mai møttes TSM-referanse- og ekspertgruppen i Larvik sammen med to gjester fra vår søsterorganisasjon i Canada. Det ble et vellykket arrangement med god dialog blant deltagere, viktige innspill fra Canada og motiverte alle sterkt for det videre arbeidet med TSM-implementeringen i Norge.

Samlingen begynte med presentasjoner om bedriften og bærekraftsarbeidet på Lundhs AS, som inviterte gruppen til lunsj i sitt imponerende hovedkontor hvor forskjellige bruksområder av Larvikitt ble demonstrert. Deretter ble larvikittens opphav besøkt gjennom befaring til Norges og Nord-Europas største natursteinsbrudd på Klåstad.

image0dct.pngHensikten med møtet var å styrke dialogen mellom de to sentrale gruppene som gjør en stor innsats for TSM-implementeringen i Norge, lære av erfaringene fra Canada og diskutere veien videre for implementeringen. Gjestene fra Canada, Theresa Baikie, som representerer urfolk i den kanadiske referansegruppen og Katherine Gosselin, som jobber med TSM i Mining Association of Canada (MAC) ga en veldig god oversikt over arbeidsmetoden og bakgrunnen for TSM.

imagexrcz.png

Deltagerne lærte for eksempel at TSM-rammeverket ble utvidet fra opprinnelig fire protokoller i begynnelsen til de nå eksisterende åtte, med en niende rett rundt hjørnet. Deltagerne fra alle delgrupper til Norsk Bergindustri ble oppmuntret å begynne steg for steg med områdene som er mest relevant for dem, og så jobbe seg videre. Det er på langt nær forventet at alle får en god karakter det første året de rapporterer. Erfaringen fra Canada er at man trenger et par år før man begynner å oppnå de høye karakterene. Litt av hensikten med systemet er også å synliggjøre virksomhetens kontinuerlige forbedring og utvikling fra år til år.

En viktig del av møtet handlet om godt naboskap, et tema som Norsk Bergindustri og medlemsbedriftene har jobbet med lenge. Les for eksempel gjerne om «39 skritt mot et bedre naboskap» her. TSM har en egen protokoll om kontakt med interessegrupper, lokalsamfunn og urfolk og Theresa Baikie holdte et spennende innlegg om samarbeid mellom bransjen og urfolk i beslutningsprosesser i Canada. Gjennom presentasjoner fra bedriftene og gruppearbeidet, kom det frem at mye allerede skjer i bedriftene rundt om i landet, men at det man gjør ikke er fullt så systematisk som TSM har som mål.

Etter to dager fylt med spennende program, gode samtaler og mye ny læring, reiste alle hvert til sitt med ryggsekken full av motivasjon for det videre arbeidet med bærekraft i bergindustrien.