Visste du at...?

Vi omgir oss med mineraler hele dagen, og et moderne samfunn uten sikker tilgang på slike råstoffer er utenkelig. Hver nordmann forbruker årlig nær 15 tonn mineraler. Ikke minst spiller mineraler en viktig rolle i "det grønne skiftet". Vindmøller, solcellepaneler, el-biler, mobiltelefoner og nettbrett er laget av en lang rekke mineraler. Vindmøller inneholder blant annet karbon, nikkel og molybden.

For å lage solcellepaneler trenger du blant annet kvarts og silisium. I tannpasta er det fargepigmenter laget av titanråstoff, for eksempel rutil. 

Nettbrett og mobiltelefoner er fulle av mineraler, blant annet kobber og tantalitt. En vanlig smarttelefon inneholder mer enn 70 mineralske råstoffer!

Elbiler trenger faktisk enda mer mineraler enn diesel- og bensinbiler.

Men det er ikke bare den nye teknologien som er avhengig av mineraler. Tenk deg en vanlig dag – du står opp i et hus proppfullt av sement, pukk og grus, kanskje murstein og naturstein. Du skrur på lyset (kobber, kvarts), går på do (kaolin), dusjer (feltspat, sink), lager en kopp kaffe (feltspat). Kjører du til jobb (kobber, grafitt, bauxitt) og skrur på pc'n (kobber, tantalitt) trenger du enda flere. Slik fortsetter man gjennom dagen. 

Mineralske råstoffer som må utvinnes, foredles og prosesseres. Medlemmene i Norsk Bergindustri sørger for at vår moderne verden kan fungere og utvikle seg, og at vi som enkeltmennesker kan fortsette å leve slik vi vil. 

Det er mineraler i alt fra proteser, hvitmaling, softis og papir. Mineralske råstoffer ligger til grunn for enhver industriell verdikjede!