Bergspalten

Vis filtrering

13 resultater

Type artikkel
Velg område
13 resultater funnet med valgt filtrering.
 1. Vi må ta vårt ansvar som mineralrikt land

  Bergverksindustri har lange tradisjoner i Norge. Tidlig gruvedrift på Røros og Kongsberg la mye av grunnlaget for en tidlig industrialisering av Norge. Mineraler og prosessindustri har gjennom norsk historie betydd vekst, fremgang, jobber og velferd.

 2. Grønnere gruvedrift er en forutsetning i kampen mot klimakrisen

  Bellonas historie med mineralindustrien begynte med harde konfrontasjoner på 1980-tallet. Miljøaktivister fra Bellona kjempet for å stoppe en forurensende deponipraksis for gruveavfall i Sokndal, og ble banket opp av lokalbefolkningen i prosessen. Nå er det heldigvis blitt mindre voldelig. Og etter mange år med eksternt press har bransjen forbedret seg – løsningene i dag er langt bedre enn da Bellona aksjonerte for 20-30 år siden. Dette er en viktig grunn til at Bellona ser positivt på muligheten for økt norsk mineralutvinning

 3. Arbeiderpartiet vil ha et taktskifte!

  Det er bred politisk enighet om at vi trenger noe nytt å leve av etter oljen. Samtidig vet vi at omstillingen til en grønnere økonomi er avhengig av mineraler. Arbeiderpartiet mener at mineraler er en del av svaret på hvordan vi skaper nye arbeidsplasser, stanser klimaendringene og skaffer Norge nye inntekter. Norges mineraler bearbeidet er verd 8000 mrd.kr.

 4. Mineralnæring gir vekst i hele landet - Odd Omland (Ap)

  Mineralnæringen er som et industrielt kinderegg. For det første produserer bransjen varer Norge og resten av verden er helt avhengige av. For det andre er den norske industrien miljøvennlig og høyteknologisk, det sikrer god ressursutnyttelse og bærekraftig produksjon. For det tredje bidrar bransjen til vekst og næringsutvikling i hele landet. Derfor vil Arbeiderpartiet legge bedre til rette for utvikling i mineralnæringen i årene som kommer.