Anvendelse

For å redusere de miljømessige ulempene stiller Miljødirektoratet krav om at avgangsmassene i størst mulig grad fylles tilbake i uttakene eller brukes til andre formål, som råvare i annen produksjon, fyllmasse eller overdekkingsmasse.

Driftsmessige forhold kan begrense mulighetene for tilbakefylling. Volum og høye transportkostnader i forhold til nytten, vil også begrense mulighetene for avsetning av avgangsmasser til andre formål. Det er derfor ikke realistisk å se for seg bergindustri uten midlertidig eller permanent deponering, i sjø eller på land. Men både næringen selv og myndighetene ønsker altså at mest mulig av overskuddsmassene kan få annen anvendelse. Noen eksempler på slik anvendelse er:

  1. Gjenbruk i anleggsprosjekter: Knust stein kan brukes som fyllmasse eller til bygging av veier, jernbaner, og andre infrastrukturprosjekter. Dette reduserer behovet for å ta i bruk nytt materiale og minimerer dermed miljøpåvirkningen.

  2. Landskapsforming og rehabilitering: Overskuddsmasser kan brukes til å forme landskapet rundt prosjekter for å gjenopprette naturlige terrengformer. Dette kan bidra til å redusere erosjon og gjenopprette økosystemer.

  3. Produksjon av byggematerialer: Knust stein kan brukes til å produsere materialer som betong, asfalt og andre byggematerialer. Dette bidrar til å redusere behovet for å utvinne nye ressurser og reduserer avfallsmengdene.

  4. Landbruksformål: Overskuddsmasser kan brukes som dreneringsmateriale i jordbruket eller til å forbedre jordkvaliteten, for eksempel i dyrkning av jordbruksprodukter.

  5. Gjenbruk i andre industrielle prosesser: Knust stein kan brukes som råmateriale i produksjonen, for eksempel til keramikk, glass eller til fylling i betongblokker.