Landdeponi

Deponi på land er en metode for å lagre overskuddsmasser, i hovedsak knust stein, på en forsvarlig måte.

Dette innebærer vanligvis å plassere overskuddsmassene i et avgrenset område på land, hvor det blir nøye planlagt og konstruert for forsvarlig lagring og for å minimere miljøpåvirkningen. Disse deponiene kan ha ulike egenskaper avhengig av behovene og kravene til lokalområdet og regulerende myndigheter.

Typiske trekk ved steindeponier inkluderer:

  1. Utforming av deponiområdet med hensyn til stabilitet og erosjonskontroll.
  2. Vanntett forsegling eller dreneringssystemer for å håndtere overflatevann og hindre forurensning av grunnvannet.
  3. Overvåkningssystemer for å kontrollere og rapportere eventuelle miljøpåvirkninger.
  4. Regelmessig vedlikehold for å sikre at deponiet forblir stabilt og sikkert.

Steindeponier er viktige for å håndtere overskuddsmasser fra gruvedrift, pukkverk og annen steinuttaksvirksomhet på en ansvarlig måte og minimere miljøpåvirkningen. Det er mange deponier spredt over hele Norge.

Blant de store finner vi blant annet Veidekke, som er en entreprenør som driver med utvikling og bygging av infrastrukturprosjekter. Selskapet har menge deponier rundt om i landet. Glitrevannverket deponi (Glitre Energi) er et annet eksempel. Dette steindeponiet ligger i Buskerud og brukes hovedsakelig for deponering av steinmasse fra gruvedrift og annen industriell virksomhet. Et tredje eksempel er HeidelbergCement, som er en stor leverandør av byggematerialer. Selskapet har flere steindeponier rundt om i landet, blant annet i Oslo-området og andre deler av Sør-Norge.