Elkem kan utvide i Tana

Publisert

Dronebilde over Tana

Elkem har inngått en avtale med reinbeitedistrikt 7 (Rákkonjárga) som muliggjør utvidelse av selskapets gruvevirksomhet i Tana. Levetiden forlenges med om lag 15 år.

Forekomsten er en av verdens største kvartsittgruver og en viktig råstoffkilde for det grønne skiftet.

De to partene har kommet til enighet etter krevende forhandlinger. Elkem kan nå begynne å utvide sitt operasjonsområde. Partene er også enige om avbøtende tiltak for å sikre sameksistens og en bærekraftig fremtidig utvikling av begge parters aktiviteter.

– Vi er glade for å ha kommet til enighet med Rákkonjárga. Gjennom denne avtalen viser vi at det er mulig å videreutvikle bærekraftig produksjon av avanserte materialer for det grønne skiftet gjennom avtaler med andre interessenter. Denne enigheten er oppnådd gjennom en tett og grundig dialog, som vi også vil opprettholde fremover, sier Elkems konsernsjef Helge Aasen.

– Vi har opplevd forhandlingene som svært krevende. Vi gir bort deler av området vårt som vi helst ville ha beholdt. Denne avtalen viser at vi er villige til å inngå kompromisser når vi kan, men at dette alltid er krevende. Det vil også være tilfeller der vi ikke kan akseptere en avtale, for å beskytte vår reindrift for fremtiden, sier leder for Rákkonjárga, Magne Andersen.

Elkem har drevet Tanagruva siden 1983. Virksomheten gir i dag rundt 50 lokale arbeidsplasser, noe som muliggjør en årlig produksjonskapasitet på ca. 1 million tonn (mt) kvartsitt per år.

Elkems gruvevirksomhet i Tana leverer kvartsitt til Elkem og andre industrielle brukere for produksjon av silisium-, aluminium- og ferrosilisiumlegeringer. Dette er kritiske råvarer for å produsere et bredt spekter av produkter som er nødvendige for det digitale og grønne skiftet, for eksempel mobiltelefoner og elektriske kjøretøy.