Få øynene opp for Bergindustrien!

Gratulerer med kvinnedagen! Det er spennende å kunne fremme bergindustrien til flere, en industri der vi virkelig trenger flere folk, og ikke minst flere kvinner.

Mitt navn er Mari Smågesjø Johnsen (28) og jeg jobber som geolog hos Brønnøy Kalk. Brønnøy Kalk er et dagbrudd som er plassert i Velfjord utenfor Brønnøysund, hvor vi driver uttak av marmor. Etter min mening er dette Norges vakreste dagbrudd! Interessen for natur og naturvitenskap har jeg alltid hatt, og når jeg begynte å samle fine steiner da jeg var liten burde jeg skjønt at det var geolog jeg skulle bli. Kunnskapen om hvordan landskap er dannet og hvordan vi kan ta vare på naturen virket som min store interesse etter studiet, men det var før jeg fikk prøvd meg i bergindustrien. Jeg startet med en sommerjobb hos Brønnøy Kalk etter endt mastergrad fra Universitetet i Bergen, og etter sommerjobben hadde jeg ikke lyst til å dra. Heldigvis ville de ha meg, og dermed ble jeg fast ansatt.

Tidligere var ikke bergindustrien en bransje jeg vurderte etter endt studie, ettersom jeg visste lite om den. Nå som jeg har vært i industrien i over ett år snakker jeg entusiastisk om den når jeg kan. Hvis vi sier nei til gruver og bergindustri i Norge for utvinning av mineraler, så må vi også tenke over hva det er vi sier ja til.

En av de tingene jeg får jobbe med er miljø, og jeg ser nå hvor stort fokus det er på bærekraft i industrien. Det synes jeg er fantastisk. Jeg er så heldig å få være en del av TSM ekspertgruppa i Norsk Bergindustri som jobber med å oversette protokoller fra Canada som omhandler retningslinjer for en mer bærekraftig gruveindustri. Det er herlig å være med på, og her får jeg utnyttet min interesse for å ta vare på naturen.

Bergindustrien er en veldig inkluderende bransje for absolutt alle. Gjennom samlinger og arbeidsgrupper føler jeg meg inkludert og velkommen inn i industrien. Jeg har blitt kjent med flere imponerende kvinner som gjør en fantastisk jobb. Men selv om det er mange kvinner observerer jeg at jeg ofte blir sittende i møter som eneste kvinne. Tidligere så jeg for meg bergindustrien som stort sett bare maskiner på mannsdominerte arbeidsplasser, men jeg har nå skjønt at det er så mye mer bak. Det er en økende industri med et bredt utvalg av typer arbeidsplasser, alt fra administrativt, feltarbeid, fysisk krevende oppgaver, fokus på bærekraft og miljø, modellering og mye mer. Det er en flott industri, og ikke minst for kvinner. Bergindustrien blir større og større, og vi trenger flere kvinner til å bli med! Så min anbefaling er å hoppe i det og søk deg inn i bergindustrien.