Går foran for bærekraft

Publisert

Kjersti sitter foran en PC skjerm

Fagsjef Kjersti Hartvig Larsen i Teams-møte med medlemmer i Norsk Bergindustri. Foto: Stein Arild Iglebæk

Status per i dag er at 32 av medlemmene i Norsk Bergindustri har gjennomført en eller flere protokoller i bærekraftsverktøyet TSM. Målet er i første omgang at antallet skal dobles i løpet av 2024.

Bransjeforeningen Norsk Bergindustri har som mål at norsk mineralnæring skal være den mest bærekraftige i verden. Sentralt i dette arbeidet står TSM – Towards Sustainable Mining. Det omfatter åtte temaområder (protokoller), og er et gjennomprøvd rapporteringsprogram som er i bruk i flere land i verden.

Dobler innsatsen
– Det er veldig gledelig å se at så mange av våre medlemmer er dypt engasjert i dette arbeidet. Med foreningens strategi og medlemmenes entusiasme tror jeg vi klarer å doble dagens antall deltakere fra 32 til over 60 i løpet av neste år, sier Kjersti Hartvig Larsen, fagsjef for miljø og bærekraft i Norsk Bergindustri.

Hun har akkurat avsluttet et av de månedlige møtene i Brukerforum, hvor medlemmene som er engasjert i TSM-arbeidet kan utveksle erfaringer, lære av hverandre og bli motiverte til videre arbeid. Brukerforumet vil nå bli splittet opp i flere grupper. Behovene varierer etter hvert enkelt medlems kompetanse, erfaring og hvor mange protokoller de har gjennomført.

– Gjennom TSM kan medlemmene svare på mange av de kravene som kommer som en følge av økt vektlegging av bærekraft, både i Norge og internasjonalt – ikke minst i EU. Samtidig er det viktig at TSM handler om mer enn bare miljøaspektet. Det omfatter også hensyn til interessegrupper, lokalsamfunn og urfolk, helse, miljø og sikkerhet og annet, sier Hartvig Larsen.

Hun legger til at målet på sikt er at flest mulig av medlemmene i Norsk Bergindustri engasjerer seg i TSM.

Protokollene i TSM
* Forhindre barne- og tvangsarbeid
* Kontakt med interessegrupper, lokalsamfunn og urfolk (ILU)
* Krisehåndtering og kommunikasjon
* Helse, miljø og sikkerhet
* Vannforvatning
* Avgangsmasser
* Bevaring av biologisk mangfold
* Klimaendringer

Her finner du mer informasjon om TSM.