Her blir det endelig gruvedrift

Publisert

Dronebilde av Engebøfjellet

Engebøfjellet sett fra drone.

På Engebøfjellet i Sunnfjord kommune er det hektisk aktivitet. Om få måneder åpner Nordic Mining gruvevirksomhet på fjellet. Det skal gi jobb til 150 mennesker på sikt.

Det er viden kjent at Europa og Vesten har et stort behov for flere mineraler for å sikre digitalisering av samfunnet og det grønne skiftet. Mindre kjent er det kanskje at mange av disse mineralene finnes i norske berg og fjell.

I Engebøfjellet i Sunnfjord kommune, en halvtimes kjøretid fra Førde, har selskapet Nordic Mining over flere år kartlagt fjellet for mineraler.  Det ga resultater. For Engebøfjellet inneholder store mengder med mineralene rutil og granat.

– Rutil er et mineral som brukes i mange ulike produkter, blant annet titanmetall som brukes både i flyindustrien men også innen medisin. Granat brukes blant annet som slipemiddel og til vannrensing, forklarer kommunikasjonsleder Tone Løtuft i Engebøprosjektet.

Det er disse mineralene som skal utvinnes allerede til sommeren. Med få måneder igjen er det stor byggeaktivitet i området. I løpet av kort tid skal blant annet en ny administrasjonsbygning og verkstedhall reises, i tillegg til siloer og prosessanlegg.

I første omgang skal mineralene utvinnes fra et dagbrudd oppe på fjellet, mens man senere skal bore seg inn i selve fjellet for å ta ut mer av forekomsten. Mineralene skal fraktes ned til anlegget som nå bygges nede ved fjorden. Etter prosessering skipes råvarene ut i markedet.

Første gruve på nesten 40 år
Nordic Mining har beregnet at fjellets forekomst av mineralene tilsier en drift på 40 år, men driftsperioden kan bli lenger enn som så.

– Gruven som nå skal åpne på Engebøfjellet, er det første nye gruveprosjektet som åpnes i Norge på nesten 40 år. Fra man søker om undersøkelsesrett til endelig utvinningstillatelsen er gitt, kan det ta så mye som ti år, fordi søknader skal innom en rekke ulike offentlige instanser og lovverk, sier generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri.

Derfor har foreningen etterlyst en mer samordnet og forenklet søkeprosess for mineralprosjekter. Dette er viktig for å sikre at Norge kan forsyne innenlandsk og europeisk industri med mineraler som er avgjørende ingredienser i produksjon av varer.

Stor betydning for lokalsamfunnet
Bergindustriaktivitet er viktige hjørnesteinsbedrifter mange steder i Norge. Engebøprosjektet blir en betydelig arbeidsplass i Sunnfjord. Nordic Mining har planer om å ansette rundt 110 personer til driften rundt dagbruddet. Når underjordsdriften starter er planen at prosjektet skal gi jobb til rundt 150 personer.

Anita Helene Hall og Lars Joakim Hanssen (i midten) fra Norsk Bergindustri ble tatt varmt imot av dyktige folk i Nordic Mining. Fra venstre Ylva Wård, Kenneth Nakken Angedal og Tove Løtuft.