Biologisk mangfold på timeplanen

Publisert

Bilde av natur med et portrett

Kjersti Hartvig Larsen arbeider målrettet med bærekraft med medlemmer av Norsk Bergindustri. (Foto: Espen Solli og Coralie Meurice/Unsplash).

Etter å ha jobbet med HMS- og ILU-protokollene, begynte TSM brukerforum i dag arbeidet med biologisk mangfold. Emnet er viktigere enn noensinne.

– Biologisk mangfold har fått langt større oppmerksomhet de siste årene, og vår næring medfører naturinngrep. Derfor må alle medlemmene kjenne til problemstillingene og ha en aktiv holdning til dem, sier Kjersti Hartvig Larsen, fagsjef miljø og bærekraft i Norsk Bergindustri.

TSM (Towards Sustainable Mining) er et rapporteringsverktøy for bærekraftig drift i bergindustrien og består av åtte protokoller. Brukerforum er jevnlige møter hvor interesserte medlemmer møtes for opplæring, diskusjon og erfaringsutveksling innen de ulike områder. Det var naturlig å starte med HMS (helse, miljø og sikkerhet) fordi det er noe alle virksomheter uansett må ha på plass. Neste protokoll var ILU (interessegrupper, lokalsamfunn og urfolk) og i dag startet altså TSM brukerforum arbeidet med biologisk mangfold.

Økt oppmerksomhet
Hartvig Larsen begynte møtet med å vise hvordan truede (rødlistede) arter påvirkes negativt av ulike faktorer, en oversikt utarbeidet av Asplan Viak. Den soleklart største faktoren er arealendringer.

– Et annet tegn i tiden er Oppsynsmannen på NRK. I den mye omtalte programserien viser Bård Tufte Johansen hvordan store naturområder i Norge er blitt bygget ut og de negative konsekvensene det har hatt, sier Hartvig Larsen.

Hun minner videre om at naturmangfoldloven omfatter all natur og all virksomhet, følgelig også bergindustrien.

Forplikter medlemmene
Alle protokoller i TSM har et rammeverk. Det sier klart at medlemmene i Norsk Bergindustri anerkjenner at bruk av areal og en virksomhets samfunnsaksept avhenger av en ansvarlig sosial, miljømessig og økonomisk praksis. Bevaring av biologisk mangfold er viktig i denne sammenheng. Videre at medlemmene mener at bevaring av biologisk mangfold er svært viktig for selskapene, og forplikter seg blant annet til å bidra positivt til bevaring av biologisk mangfold gjennom alle faser av virksomhetens livssyklus.

Protokollen for bevaring av biologisk mangfold har tre indikatorer. Den første indikatorens formål er å bekrefte at selskapet er ansvarlig og forpliktet med hensyn til bevaring av biologisk mangfold og at forpliktelsen er tydelig formidlet til relevante medarbeidere.

Den andre indikatorens formål er å bekrefte at planer og styringssystemer er implementert på virksomhetsnivå for å håndtere vesentlige forhold rundt biologisk mangfold.

Og den tredje indikatorens formål er å bekrefte at rapportering om bevaring av biologisk mangfold gjennomføres for å understøtte beslutningsprosesser og for å kommunisere arbeidet offentlig. Rapporteringen inkluderer elementer som retningslinjer, overvåking og bevaringstiltak.

Er du nysgjerrig på å jobbe med TSM? Dan kan du sende en e-post til Kjersti.

Her kan du lese mer om TSM.