Fem gruvekrav til ny næringsminister

Bilde av Anita Helene Hall

Dersom Norge skal bidra til å gjøre vestlig industri mindre avhengig av mineraler fra Kina eller som er hentet ut av barnehender i Afrika, kan vi ikke leve med at det tar opptil 20 år for å få godkjent et gruveprosjekt.

(Denne artikkelen er basert på en pressemelding Norsk Bergindustri sendte ut i forrige uke.)

Europa er helt avhengig av metaller og mineraler til å produsere alt fra avanserte forsvarssystemer, teknologi og medisiner. Derfor har EU vedtatt en ny lov som blant annet skal legge til rette for økt mineralutvinning i Europa. I dag har Kina og kinesisk eide selskap nærmest monopol på flere av mineralene som EU har definert som kritiske og strategiske for vestlig industri.

Fem konstruktive forslag
Nå lanserer Norsk Bergindustri, som er bransjeforeningen for norsk gruveindustri, fem tiltak for at det skal gå raskere og bli mer lønnsomt å utvinne mineraler på det norske fastlandet.

Hall viser til at verktøykassa som den nye næringsministeren, Cecilie Myrseth, arvet etter sin forgjenger er full av gode intensjoner:

– Vestre la frem en omfattende mineralstrategi med over 50 tiltakspunkter. Nå må det leveres, for å sikre Norge og Europas forsyningssikkerhet av mineraler vi ikke klarer oss uten, sier generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri.

– I Næringsdepartementet ligger prioriteringslista fra våre medlemmer. Verktøykassa står der. Nå må det leveres, legger hun til og peker på fem avgjørende tiltakspunkter:

  • Direktoratet for mineralforvaltning får en koordinerende rolle overfor kommuner og andre etater når selskaper søker om tillatelse for å drive gruvevirksomhet
  • At det innføres et malverk for hvordan dokumentasjon som krever for å behandle en søknad om mineralutvinning
  • Innføre tidsfrister for konsultasjon med reindriftsnæringen
  • At flere lokale prosesser og høringer slås sammen
  • Øke bevilgningen til NGU for å intensivere kartleggingen av de store forekomstene vi har i Norge

EU peker på Norge
Flere metaller og mineraler er kritiske råstoffer for produkter som er livsviktige for både den miljømessige og teknologiske omstillingen, samt forsvarsindustrien. Derfor har EU innført lovgiving som skal sikre større selvforsyning i stedet for å være avhengig av enkeltland i andre verdensdeler.

Norge kan med sine rike ressurser bidra til styrket sikkerhetspolitikk, det grønne skiftet og et stadig mer teknologiintensivt samfunn – hvis den nye næringsministeren er seg vårt ansvar bevisst. I tillegg finnes disse råstoffene over hele landet og vil gi lokale arbeidsplasser og skatteinntekter.