Kontinuerlig miljøarbeid

Publisert

Bilde av en anleggsmaskin i et pukkverk.

Skolt Pukk og Masser tar arbeidet med bærekraft på alvor og arbeider på flere fronter. Miljøfyrtårn, Åpenhetsloven og TSM har alle gode verktøy for å jobbe strukturert med temaet. Brukerforum-møtene i TSM er særlig nyttige i denne sammenheng.

Skolt Pukk og Masser driver fire pukkverk i Østfold og en miljøpark i Råde som tar imot overskuddsmasser.

– Enten det er gjennom TSM eller andre standarder, er det åpenbart at enhver seriøs bedrift er tjent med å jobbe mot et miljø- og bærekraftig samfunn. Deltakelse i bærekraftsinitiativer kan bidra til å styrke bedriftens omdømme. Hvilken plattform man velger å satse på spiller ikke så stor rolle, men det å ha andre å diskutere med, er verdifullt, sier Kvalitets- og HMS-sjef Mona Strand i Skolt.

Nyttig Brukerforum
– Mye av arbeidet med TSM er det samme som det vi har jobbet med i forbindelse med Miljøfyrtårn og Åpenhetsloven – som har krav om å være transparente med hvordan vi ligger an i forhold til Bærekraftsmålene til FN, sier Strand.

Hun synes Brukerforum-møtene i TSM-arbeidet er veldig nyttige:

– Det å reflekte

re sammen med andre rundt de forskjellige temaene knyttet til bærekraft, er verdifullt. Ofte blir vi delt inn i grupper for å jobbe med spesifikke temaer. Dette er interessant, da det kan være flere innfallsvinkler og måter å arbeide på.

Gevinster og utfordringer
Strand mener den strukturerte arbeidsformen TSM og lignende initiativer legger opp til, er svært nyttig.

– Gjennom implementering av bærekraftige praksiser viser vi at vi tar hensyn til interessentenes bekymringer, inkludert lokalsamfunn, myndigheter og miljøorganisasjoner. Det er viktig for oss å opprettholde tillit fra disse gruppene. Dette oppnår vi ved blant annet nabomøter og informasjon på våre hjemmesider, sier hun.

En annen gevinst er risikoreduksjon. Gjennom å følge fastlagte prosedyrer og beste praksis for bærekraft, er målet å minimere risikoen for negativ miljøpåvirkning, konflikter med lokalsamfunn og andre utfordringer knyttet til bærekraft og samfunnsansvar.

Men miljøarbeidet er også utfordrende.

– Noen av de største utfordringene vi har i forhold til miljøpåvirkning, er knyttet til dieselforbruk og derav CO2-utslipp, støy og støv. Det er mange tiltak som er gjennomført for å minske miljøbelastningen, men vi møter på en del tekniske utfordringer underveis. Blant annet er det utfordrende å få tilgang på vann for å redusere støvflukt. Vanntilførselen til pukkverkene våre er for liten. Vi vet jo også at selv om målet er å gå over til elektrisk drift på det meste av maskiner og utstyr, er ikke strømnettet utbygd for å kunne levere tilstrekkelig kapasitet, framholder Strand.

Hun sier videre at konflikter med lokalsamfunn kan oppstå på grunn av påvirkningen fra pukkverksvirksomheten. Å håndtere disse konfliktene og bygge et positivt forhold til lokalsamfunn er avgjørende for bærekraftig drift. Dette forsøker Skolt å oppnå gjennom dialog.

Ambisjoner videre
Målene for bærekraftsarbeidet i Skolt er å skape en balanse mellom økonomisk vekst, miljøhensyn og sosialt ansvar på flere områder.

For det første miljøvennlig drift. Skolt skal redusere miljøpåvirkningen fra pukkverkets aktiviteter. Dette inkluderer tiltak som å redusere vannforbruket – et arbeid bedriften er i gang med gjennom blant annet å ha investert i forstøver-anlegg. Videre jobber de aktivt med å minimere avfall og utslipp, samt i større grad motta, bearbeide og videreselge gjenbruksmasser – og dermed spare jomfruelig fjell og redusere avfallsproduksjon.

Et annet område er bærekraftig energibruk. Skolt skal redusere energiforbruket og øke bruk av fornybare energikilder. Redusert tomgangskjøring et ett tiltak for å nå målet.

For det tredje skal Skolt selvfølgelig sikre overholdelse av menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter innen hele verdikjeden. Dette inkluderer å tilby trygge arbeidsforhold, rimelig lønn og respekt for arbeidstakernes rettigheter.

– Vi har blant annet avsluttet et kundeforhold på grunn av sosial dumping og manglende respekt for arbeidernes rett til et sikkert arbeidsmiljø, forteller Strand.

Hun legger til at den overordnede ambisjonen er at Skolt kontinuerlig skal forbedre bærekraftspraksis gjennom målsetting, overvåking og tilpasning til nye utfordringer og muligheter.

Mange argumenter
Det er altså flere grunner til at Skolt engasjerer seg i bærekrafts-arbeid.

– Vi registrerer at en større andel kunder er opptatt av bærekraft og miljøpåvirkning, og at de oftere enn tidligere etterspør hvilke rutiner vi har på området. Med tilstrekkelig fokus på dette kan vi bidra til å minimere miljøpåvirkningen gjennom bedre praksis for ressursutnyttelse, vannbehandling, og avfallshåndtering, sier Strand.

Generelt kan det å jobbe bærekraftig bidra til å sikre en balansert tilnærming til miljømessig-, sosial- og økonomisk bærekraft, oppsummerer hun.