Kvinner som sier ja!

Gratulerer med dagen! På kvinnedagen er det hyggelig å presentere to kvinner i gruvebedriften Sibelco på Stjernøy som gjennom sitt arbeidsliv har takket ja til nye utfordringer

De mange utfordringene Guro Bergum har fått siden hun begynte som laboratorieingeniør i selskapet i 1997 har gitt henne verdifull innsikt i både selskapet og gruvebransjen.

-Noen ganger kan en ny rolle eller oppgave virke skremmende, men det å utfordre meg selv og gå ut av komfortsonen har gjort min karrierevei veldig interessant. Min erfaring gjennom 24 år på Stjernøy – og gjennom ulike roller – har også fått meg til å innse betydningen av en god balanse mellom jobb og fritid.

I det lange løp er det ikke alle roller passer som passer like godt, og det å lære seg å si nei hvis det er det beste alternativ er heller ikke lett – dette er noe jeg har måttet lære meg underveis.

Ifølge Bergum har hun aldri følt at hun har blitt behandlet annerledes enn sine mannlige kolleger på Stjernøy. - Vi har dessverre fortsatt få kvinner i operasjonelle roller, selv i Norge, hvor likestilling og mangfold lenge har vært høyt på agendaen.

- Under ansettelsesprosessen er det enkelt for bedrifter å velge tradisjonelt i stedet for å prøve noe nytt. I fjor ansatte vi vår første kvinnelige mekaniker og nylig ansatte vi vår første kvinnelige prosessoperatør på Stjernøy - forhåpentligvis vil dette bane vei for flere, sier Bergum.

- Skulle jeg gitt et råd til meg selv i begynnelsen av min karriere ville det være å ikke bruke for mye tid på å strebe etter det perfekte. Jeg tenker at unge kvinner kan være for tøffe mot seg selv og tenke at alt må være perfekt hele tiden. Å gjøre en god jobb betyr ikke nødvendigvis at hver eneste lille detalj må være perfekt, avslutter Bergum.

En annen kvinne knyttet til Sibelcos anlegg på Stjernøy er Bridget Rønning. Hun leder et av de største pågående prosjekter – Green Star 4.0 – som handler om storstilt modernisering av anlegget utenfor Alta.

- Jeg er utdannet ingeniørgeolog, og har skiftet fra vannkraftbransjen. Jeg opplever at hovedutfordringen med å få kvinner i operative lederstillinger ligger i at det ikke er mange muligheter for å rekruttere nedenfra, slik som Bergums karrierevei. Det er rett og slett ikke stor nok rekrutteringsbase. Min oppfordring er derfor å begynne systematisk å rekruttere på tvers av bransjer, og ha nok lærlingplasser. Vi er også åpne for kandidater med annen bransjeerfaring når vi nå går i gang med å ansette to nye ledere i operative lederstillinger, sier Rønning.

På Sibelcos karriereportal Springboard finner du for tiden flere aktuelle stillinger:

VP Commercial Nordics: https://sibelco.springboard.com.au/jobs/SIB-1511947  

VP Operations Nordics:  https://sibelco.springboard.com.au/jobs/SIB-1511950  

Kilde:Sibelco.com